dimarts, 29 de novembre del 2011

Pobresa, obesitat infantil i beques menjador

Us adjunto una notícia d’UNICEF, segons la qual el 23% dels infants catalans pateixen de sobrepès. L’obesitat infantil es concentra en les classes socialment més desfavorides i demanen que es reforcin les beques menjador per què és en el seu si que es pot millorar la dieta d’aquests infants. O sigui que just el contrari del que fan els governants de la nostra ciutat i del nostre país (http://balmanyaescolapublica.blogspot.com/2011/09/tisorada-les-beques-de-menjador.html)…

El 23,2% dels infants catalans tenen
sobrepès i es concentren entre les
famílies més pobres

Unicef demana al Govern que "reforci" les beques menjador perquè és una de les solucions per millorar la dieta dels nens

María Belmez - ACN · ID 644352

Barcelona (ACN).- El 23,2% dels infants catalans tenen sobrepès i es concentren entre les famílies més pobres. La responsable de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'Unicef Catalunya, Maria Truñó, ha explicat a l'ACN que hi ha una relació entre pobresa i obesitat ja que quants menys recursos es tenen menys equilibrada és la dieta.
Truñó ha recordat a les administracions "que tenen la seva part de responsabilitat" i ha reclamat al Govern que reforci les beques menjador perquè és una de les solucions per tal que les famílies amb dificultats puguin garantir una alimentació adequada als seus fills. Truñó ha fet aquests declaracions coincidint amb la posada en marxa de la campanya sobre desnutrició infantil 'Dóna1Dia'.
Catalunya és la tercera comunitat autònoma per la cua en infants amb sobrepès, la primera és Canàries amb un 39%, per tant, a més de 10 punts percentuals de diferència.
A nivell estatal, el 27,6% dels infants de 2 a 17 anys pateixen obesitat. Tot i que
Catalunya està lleugerament en una situació millor, Truñó ha incidit en la gravetat del problema.
Aquestes situacions es donen principalment entre infants en risc de pobresa, que són aquells que viuen en llars amb una renta per sota del 60% de la mitjana estatal. A Catalunya es tradueix en que 1 de cada 4 infants i adolescents fins els 18 anys és pobre.
"Ser pobre a Catalunya no vol dir necessàriament que un nen passi gana però té més possibilitats d'estar malnutrit, i aquí s'expressa a través de l'obesitat", ha resumit Truñó en una entrevista a l'ACN. Amb això la responsable ha explicat que hi ha "causes socioeconòmiques" i per tant ha assegurat que "hi ha decisions polítiques a prendre per ajudar a les famílies a sortir de la situació de pobresa".
La responsabilitat de les administracions
La responsable d'infància d'Unicef Catalunya ha recordat a les administracions "que tenen la seva responsabilitat per fer efectiu el dret a un nivell de vida adequat" i ha afegit que la Convenció dels Drets dels Infants garanteix que les famílies amb necessitats puguin garantir l'alimentació, el vestir i un habitatge.
Per això, Truñó ha reclamat al Govern que "protegeixi" els ajuts a l'alimentació i
especialment les beques menjador, ja que ha assegurat que "són clau en situacions de pobresa, ja que es garanteix la qualitat dels àpats els dies d'escola".
"Hauríem de garantir que es protegeix la línia pressupostària de beques de menjadors escolar, consolidar-les i donades certes circumstàncies s'haurien de poder incrementar", ha declarat.
Campanya contra la desnutrició al món.
L'altra cara de la moneda dels problemes de nutrició són els gairebé els 200 milions d'infants menors de cinc anys que pateixen desnutrició crònica i que es concentren principalment Àfrica i Àsia.
Per tal de solucionar aquest problema, Unicef ha posat en marxa aquest divendres la campanya 'Dóna1Dia' a través de la qual pretén recaptar fons per poder desenvolupar polítiques per lluitar contra aquest problema.
Les persones poden participar fent una aportació econòmica a través de la pàgina web de l'organització o enviant un sms al 28028 el cost del qual és 1,20, "l'equivalent a la nutrició d'un d'aquest infants per un dia", ha destacat Truñó. Ha afegit que es tracta d'una campanya que busca "microaportacions" i parteix de la base que aquest és un problema que es pot solucionar.
Amb la recaptació que s'aconsegueixi actuar en els mil dies crítics per a un infant amb desnutrició, que són els que van des de l'embaràs fins els dos anys de vida. Les actuacions aniran encaminades a aportar nutrients i vitamines a la mare perquè el nadó tingui el pes suficient en néixer, promoure la lactància i conscienciar sobre la importància de la higiene per evitar la transmissió de malalties, entre d'altres.
La responsable d'infància de l'organització ha assegurat que la desnutrició "és un tema que té solució perquè hi ha suficients recursos i coneixements" per eradicar-la. En aquest sentit, ha assegurat que s'ha de treballar per evitar les dificultats d'accés als aliments pels alts preus que tenen per "l'especulació en els mercats", la manca d'atenció a la salut maternoinfantil i les dificultats d'accés a l'aigua potable, entre d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada